Banden bij Vallei Autogroep

Klantenservice Vallei Auto Groep: 0318 - 509 980

Een momentje geduld s.v.p. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd.

Informatie over onze webshop en producten

Hieronder vindt u informatie over onze webshop en tevens de meest gestelde vragen over banden. Zit uw antwoord hier niet bij? Neem dan contact met ons op.

Wat is mijn bandenmaat?

De juiste bandenmaat

De bandenmaat van uw autobanden vindt u op de zijkant van uw banden. Veel mensen weten niet precies hoe ze bandenmaten moeten lezen. Hieronder ziet u welke informatie op uw autoband staat en de uitleg over de juiste bandenmaten.

Voorbeeld: Wat betekent de code 205/55 R 16 91W?

 • 205 staat voor de bandbreedte in mm
 • 55 is de verhouding van hoogte over breedte in procenten
 • R is een code voor de bandenopbouw (R staat voor radiaal)
 • 16 staat voor de velgdoorsnede in inches
 • 91 staat voor het draagvermogen van de band (hier 530 kg)
 • V is de snelheidsindex (V=tot 240 km/u, W=tot 270 km/u, ZR= meer dan 240 km/u)
 • RF staat voor reinforced, een code voor extra versterkte banden
 • XL staat voor extra load, een code voor extra versterkte banden
Naar boven

Wat is het draagvermogen van mijn band?

Bandenmaten geven ook het draagvermogen weer. Het draagvermogen van een band wordt gedefinieerd als de maximum toegelaten belasting die door een gewicht op een band mag uitgeoefend worden. Bandenmaten geven dus extra informatie om te voorkomen dat u uw auto niet overbelast. Van overbelasting en een te hoge snelheid zal u aan uw banden niet meteen iets merken. Overbelasting werkt echter zoals een te lage luchtdruk. De band zal sneller verslijten en de kans op een klapband neemt toe. Ernstiger is een combinatie van meerdere negatieve factoren zoals overbelasting, een te lage luchtdruk, hoge snelheid en daarbij hoge buitentemperaturen (bijvoorbeeld onderweg naar het warme zuiden). De draagkracht van de banden moet de daadwerkelijke aslast van uw auto afdekken. Deze index stemt overeen met het maximale draagvermogen van een band bij zijn maximale snelheid. Deze index wordt aangeduid door het symbool LI (Load Index). Deze code staat voor het maximale laadvermogen van de band in kg.

LI = draagvermogenindex  Kg = draagvermogen van een band

Draagvermogenindex tabel

De banden moeten ook aangepast zijn aan de snelheid van uw voertuig. De maximaal toegelaten snelheid van een band wordt aangegeven door het symbool SI (snelheidsindex).

Naar boven

Wat is de juiste bandenspanning?

De door de autoconstructeur voorgeschreven bandenspanning staat vermeld in de handleiding van de wagen en/of bijvoorbeeld op de binnenkant van de tankklep. Deze waarde kan evenwel verschillen, afhankelijk van de belasting en de gebruiksomstandigheden. Gemiddeld bedraagt de bandendruk ongeveer 2,5 bar. De bandenspanning dient bij normaal gebruik om de vier weken gecontroleerd te worden. Bij intensiever gebruik (bijvoorbeeld voor een lange rit, een hoge snelheid of een zware lading) controleert u de spanning van uw autobanden het beste nog eens extra. Download hier de bandenspanningstabel.

Naar boven

Hoe meet ik de bandenspanning?

U kunt uw bandenspanning meten bij de meeste tankstations. Bij het meten van de bandenspanning moet u met de volgende punten rekening houden:

 • De band moet koud zijn wanneer u de bandenspanning opmeet
 • Een verhoogde bandenspanning tijdens het rijden is volkomen normaal en mag niet gecorrigeerd worden.
 • De bandenspanning van banden op dezelfde as moet altijd identiek zijn.
 • De spanning kan wel verschillen tussen voor- en achteras.
 • De ventieldopjes moeten stevig vastgeschroefd zijn zodat het ventiel beschermd is tegen stof en vuil. Zo kunnen lekken voorkomen worden.
 • Defecte ventieldopjes moeten onmiddellijk vervangen worden.

In het filmpje hieronder wordt nog eens uitgelegd hoe en wanneer u de bandenspanning meet:

Naar boven

Hoe ga ik om met mijn reservewiel?

Veel autorijders kunnen zich niet herinneren ooit hun reservewiel nagekeken te hebben. De verrassing na pech of een ongeval is dan des te groter, zeker wanneer men de dure service van een mobiele pechdienst in rekening neemt. Vaak is het reservewiel of noodwiel niet opgepompt of heeft het andere schroeven dan de aluminiumvelg.

Ons advies

Controleer regelmatig de luchtdruk van het reservewiel.

Kijk na of u de juiste schroeven voor montage bij heeft.

Bedenk dat ook voor het reservewiel de minimum profieldiepte 1,6 mm is.

Naar boven

Hoe maak ik mijn banden schoon?

Ook banden moeten regelmatig schoongemaakt worden. Het schoonmaken van de banden is vooral belangrijk als ze opgeslagen worden, wanneer u uw zomerbanden voor winterbanden wisselt en vice versa. Gebruik geen reinigingsmiddel dat oplosmiddel of olie bevat. Deze kunnen het rubber beschadigen. U maakt uw banden best schoon met schoon water, zeep en spoelmiddel.

Als u voor het wassen van uw auto een hogedrukreiniger gebruikt, moet u op het volgende letten:

 • Banden mogen nooit met een rondstraler gewassen worden.
 • Bij het reinigen met een vlakstraler of een zogenaamde modderspuiter moet een minimale afstand van 20 cm aangehouden worden.

Naar boven

Hoe bescherm ik mijn banden?

Een te hoge belasting van uw banden, zoals het nemen van een ‘vliegende start’, remmen met geblokkeerde wielen of een te hoge snelheid in de bochten, leiden altijd tot vroegtijdige slijtage en verminderen de rentabileit van de band.Stoepranden kunnen verborgen beschadigingen aan de band veroorzaken die pas later zichtbaar worden. Het gevaar bestaat dan bij hoge snelheden een klapband op te lopen, met alle gevolgen van dien. Ook spijkers, defecte ventielen of beschadigde velgen veroorzaken langzaam luchtverlies met het risico op een klapband. Daarom is een regelmatige controle van de bandenspanning noodzakelijk.

Ons advies

 • Rijd stoepranden langzaam en zoveel mogelijk in een rechte hoek op.
 • Stoot niet tegen hoge kanten (zoals stenen), want dit kan tot verborgen beschadiging van de band leiden.
 • Voer regelmatig een controle op eventuele zichtbare beschadigingen van de banden uit.
 • Kijk na of er geen gaten, inkervingen, scheuren of ingedrongen voorwerpen in de band aanwezig zijn.

Naar boven

Wanneer koop ik nieuwe banden?

Voor de aankoop van uw banden, houdt u het best het volgende in gedachten:

 • Wanneer u nieuwe banden koopt, denk dan ook aan een reserveband!
 • Denk bij de montage van nieuwe banden ook aan nieuwe ventielen
 • Koop alleen banden bij een erkende bandenspecialist of autodealer
 • Vernieuw uw banden ten minste per as tegelijk, dus op de voor- of achteras.
 • Voertuigen met vierwielaandrijving worden normaal gezien met 4 dezelfde banden afgeleverd
 • Houd bij de aankoop van nieuwe banden rekening met een mogelijke draairichting van de banden

Naar boven

Waarom nieuwe banden?

Waarom koopt u beter nieuwe banden in plaats van het loopvlak van uw huidige banden te vernieuwen of gebruikte banden onder de wagen te zetten?

Nieuwe banden koopt u niet alleen vanuit esthetisch oogpunt. Naast een verhoogde veiligheid door een volledige profieldiepte, rijden nieuwe banden ook vlotter. De nieuwe banden worden bovendien uitgebreid getest door de fabrikant en garanderen zo een optimale veiligheid voor u en uw voertuig.

Het gebruik van tweedehands banden zoals ze soms bij de autohandelaar te koop zijn, wordt sterk afgeraden. Het is namelijk moeilijk te achterhalen hoe de banden door hun vorige eigenaar gebruikt zijn en bijvoorbeeld hoe ernstig een band langs de binnenkant beschadigd is door bijvoorbeeld aanrakingen met de stoeprand. Zulke beschadigingen kunnen tot een lekke band of een klapband leiden.

Let op!

Het wordt aangeraden nieuwe banden de eerste 200 tot 300 kilometer rustig in te rijden, dit om het loopvlak te laten wennen. Daarna kan de volledige capaciteit van de band gebruikt worden.

Naar boven

Zijn winterbanden verplicht?

Binnen de Europese landen gelden er verschillende regels voor winterbanden. In het ene land zijn winterbanden verplicht, in het andere land weer niet. Daarnaast zijn er nog uitzonderingen zoals winterbandenplicht in verschillende tijdperiodes, bij winterse omstandigheden of wordt het aangegeven met borden langs de weg wanneer winterbanden verplicht zijn. In het geval van verplichting bij winterse omstandigheden gaat het om sneeuw, ijzel of gladheid.

Download : Overzicht winterbanden regelgeving Europa 2013/ 2014.

Naar boven

Waaraan zijn winterbanden te herkennen?

Winterbanden zijn te herkennen aan het speciale profiel en het sneeuwvloksymbool. Ook banden met een M+S aanduiding op de band worden als winterband beschouwd. Winterbanden moeten een minimale profieldiepte hebben van 4 mm. Indien dit niet het geval is, dan zijn de lamellen weggesleten waardoor de band de specifieke winterse eigenschappen verliest.

Naar boven

Kan ik aansprakelijk worden gesteld als ik niet met winterbanden rijd?

Winterbanden zijn niet alleen voor uw eigen veiligheid. Ook kunt u in sommige landen aansprakelijk worden gesteld voor schade als u betrokken raakt bij een ongeluk en niet beschikt over winterbanden. Kies voor veiligheid, kies voor winterbanden.

Naar boven

Wat is de juiste manier voor de opslag van mijn zomer/winterbanden?

Als u uw banden niet goed opslaat, veranderen de fysieke eigenschappen van uw band. Daardoor kan de levensduur verminderden en kunnen uw banden in bepaalde omstandigheden zelfs onbruikbaar worden. Door een goede opslag kan het verouderingsproces echter drastisch vertragen. Indien u uw banden wilt opslaan, vindt u hieronder enkele belangrijke tips die u moet respecteren; zij helpen u de levensduur van uw banden te garanderen.

Opgelet

De banden moeten in een droge, koele en donkere ruimte opgeslagen worden. Voordat u de banden verwisselt, geeft u best met een krijtje de looprichting en de positie aan waar de banden gemonteerd zaten. Dan moeten de banden een grondige reiniging ondergaan, waarbij de steenresten verwijderd worden. De ruimte moet bovendien vrij zijn van olie, benzine, vet of andere chemicaliën omdat deze de rubberlaag kunnen aantasten en daardoor de levensduur ernstig kunnen verkorten. Banden met velgen mogen in geen geval rechtop staan. Het beste kunnen ze hangend of liggend (op een pallet) bewaard worden. Banden zonder velgen moeten daarentegen rechtop worden opgesteld en om de vier weken een stukje gedraaid worden, om drukplekken te vermijden. Ophangen of stapelen kan hier best vermeden worden. Bij het opnieuw in gebruik nemen van de opgeslagen banden moet u de banden eerst controleren op eventuele schade, of de band niet versleten is en of de profieldiepte nog toereikend is. Zo verhindert u ongelijkmatige slijtage.

Opslag voor uw zomer- & winterbanden

Naar boven

De Carwash en autobanden

Wasautomaten met hoge druk kunnen uw banden beschadigen

Krachtige hogedrukreinigers in de carwash kunnen schade veroorzaken als zij te dicht bij de banden worden gehouden. Daarom raadt Duitslands grootste bandenproducent Continental aan om een minimale afstand van 20 cm te bewaren tussen de sproeikop en de band. Zoniet kan de hogedrukreiniger de zijkant van de band beschadigen. Ook de gebruikte schoonmaakproducten kunnen voor problemen zorgen, omdat ze tussen de band en de velgrand kunnen raken. Daardoor kan de band op de velg gaan schuiven.

Hogedrukreinigers zijn populaire hulpmiddelen bij het wassen van auto’s. Lees echter altijd zorgvuldig de gebruiksaanwijzingen om schade aan de banden te vermijden.

Voldoende afstand bewaren zorgt er ook voor dat geen schoonmaakmiddelen of chemische producten tussen band en velg kunnen raken, zodat er ook geen gevaar is dat de band gaat schuiven tijdens het remmen of versnellen.

Naar boven

Hoe gebruik ik de zoekmodule van de webshop?

Via de zoekmodule kunt u zoek naar producten in onze webshop

Welke zoekwoorden/ termen kan ik dan gebruiken?

U kunt bijvoorbeeld zoeken op seizoen zoals bijv. winter of allseason. Daarnaast kunt u uiteraard op bandenmerk zoeken.

Zelfs op EAN-code kunt u de desbetreffende autoband opzoeken. Deze EAN-code is een universele productcode van de band.

Ook kunt u zoeken op de profielnaam of een andere term die binnen de omschrijving van de band valt.

Naar boven

Ruime keuze in assortiment Ruime keuze in ons assortiment banden

Keuze voor afhalen of montage Uw bestelling zelf afhalen of laten monteren

Veilige betaling iDEALVisa MastercardMaestro